България отбелязва днес 25 години от началото на демократичните промени. на 10-ти ноември 1989 г. на пленум на ЦК на БКП е гласувана оставката на Тодор Живков като генерален секретар.

Това дава сила на вече започналата съпротива срещу неговото управление. Неформалните организации започват все по-активна дейност, стимулирани са и реформаторските течения в Българската комунистическа партия. 10-ти ноември се превръща в знакова дата, след която пътят към демокрация се ускорява.

Започва провеждането на първите свободни митинги, появява се официална политическа опозиция на властвалата дотогава БКП. 10-ти ноември се отбелязва като начало на прехода към пазарна икономика и парламентарна демокрация.

На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП е освободен от поста генерален секретар на партията Тодор Живков, който управлява еднолично в продължение на 33 години. Със свалянето му от власт започват политическите промени в страната и прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са информирани. Новината се разпростира и извън заседанието. На пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно.

Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 г. в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори след 45 години тоталитарна система. Тодор Живков умира на 5 август 1998 г., без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по времето на неговото управление.

Промените в бившия комунистически блок започва с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започва процес на Перестройка. Ден преди свалянето на Живков в Германия е съборена Берлинската стена.

Въпросите стигат ли 25 години демокрация и докъде я докарахме след падането на „Желязната завеса”, коментираха в студиото на „Тази сутрин” политикът Петър Берон и режисьорът Евгени Михайлов. Гледайте разговора им във видеото!