През настоящата учебна година повече от 25 000 български ученици изучават испански език в наши училища. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при откриването на изложението „Висшето образование в Испания“.

В него се включиха 13 български и 11 испански висши училища. Според служебният министър това „първо издание на изложението показва желанието за съвместна работа, която ще доведе до пълноценно сътрудничество в сферата на висшето образование между двете държави“.

Проф. Сашо Пенов припомни, че миналата година беше актуализирано Споразумението между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието и професионалното обучение на Кралство Испания за сътрудничество относно паралелките с училищен учебен план за интензивно изучаване на испански език в българските профилирани гимназии и средни училища.

Посланикът на Кралство Испания Алехандро Поланко отбеляза от своя страна, че испански език се изучава профилирано в 16 гимназии в България, а в страната ни работят 18 учители от испански произход. „Следващата стъпка е испански да се преподава и в началните училища“, заяви още посланикът.

Според него сътрудничеството между българските и испанските университети, което сега е основно между филологическите факултети, трябва да се разшири и в други научни области.