Имунизираните срещу коронавируса у нас вече са 14 161 души. Това стана ясно на съвещание на премира Бойко Борисов с министри и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

Утре, 13 януари, страната ни очаква първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията „Модерна“.

„Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози, като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави“, каза на среща при премиера Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на „Пфайзер" и „Бионтех“, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на „Модерна“, а на 2 февруари - 35 000 дози на „Пфайзер" и „Бионтех“.

„Колкото се може по-бързо повече хора да се ваксинират на първата линия, освен докторите и учителите. Създайте точен и строг график, както и максимално добра организация за поставянето на ваксините. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят“, каза Борисов.

С пристигането на различни партиди на ваксините срещу COVID-19 по различно време се дава възможност за използването на целия потенциал на системата, подчерта премиерът.

Европейската агенция по лекарствата разговаря с Русия за препарата срещу COVID-19 "Спутник V". Това съобщи говорител на Европейската комисията.

Подготвя се и предварително споразумение за препарат, разработван от компaнията "Валнева" - това ще бъде осмата ваксина срещу коронавируса.