Никога не съм правил сметка да ставам политик. В живота ми стана точно обратното на това, което харесвам, защото това е тежък занаят, от сутрин до вечер тежки отговорности, няма личен живот, няма свободно време, няма миг да ми е празно съзнанието от мисъл какво може да се направи”, коментира в специалното предизборно студио лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той обаче заяви, че дори и ГЕРБ да загуби изборите, няма да подаде оставка от лидерския пост в партията, тъй като ГЕРБ била „негово дете”.

„Важно е това, което завчера казаха от Стопанската камара – че по мое време е построено три пъти повече в България. Това ме удовлетворява” , каза той. „Един милеещ за страната си човек” – така лидерът на ГЕРБ продължи изречението „Бойко Борисов е…”

Относно възможните коалиции след изборите той заяви, че иска първо да чуе желанието на избирателите в неделя, преди да коментира това, защото „глас народен – глас Божи”.

Все пак коалиции с ДПС и БСП бяха категорично отхвърлени от него, докато коалиция с патриотите би била възможна. Зависи от тях, и то ако намерят общи допирни точки, посочи Борисов.

Формацията на Веселин Марешки „Воля” той определи като партия със силно преувеличени възможности. Все пак намери една допирна точка – борбата с монополите. „Но ние и без него си я вършим както трябва”, добави той.

Борисов разкритикува лидерите на патриотичните формации Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. С уточнението, че са направили много неща заедно, той заяви, че трябва да са внимателни с това, което правят в момента по границата.

Блокадите по границата и блъскането на български изселници, опитващи се да я преминат, лидерът на ГЕРБ определи като „да носиш факли върху буре с барут”.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това на границата ни ще има тежки последствия върху България. (Турският президент Реджеп – б.ред.) Ердоган не се свени да заплашва други страни. За съжаление този, който има силна армия, лесно надделява и превзема територии”, каза Борисов, давайки за пример Косово и Крим.

Лидерът на ГЕРБ изрази подкрепа към позицията на президента Румен Радев и посочи, че не очаква конфликтът да се размине лесно.

„Бях млад офицер по време на Възродителния процес и съм гледал стотиците хиляди, които напускаха България. Тогава ни се размина конфликт. След Косово и Крим има прецедент и затова ДОСТ ме тревожат. Нашите тежки обвинения, декларации и осъждане на влизането в Крим не бяха, защото не познаваме историята и как на времето са го взели, а затова, че може да се прекрояват територии”, допълни Борисов.

Обвинението, че работи с ДОСТ Борисов коментира с думите, че ДОСТ и ДПС са използвали президентските избори, за да си премерят електората и тъй като не е имало друг кандидат са си избрали този на ГЕРБ – Цецка Цачева. „На първия тур не го направиха, защото ДПС игра тогава с Орешарски, а на втория тур вече ДПС открито подкрепи Радев. А ДОСТ трябваше да измери гласовете в Турция. Тогава публично им казахме, че не им искаме гласовете, но за тях беше важно”, обясни той.

„Мисля, че щадих ушите на българите да не изрека някоя глупост, да не обидя някого, да не направя квалификация, от която някой да се почувства засегнат. Успяхме да запазим в добър тон във враждебна обстановка. Опитахме се да не допуснем грешките, които в кампанията за президентските избори направихме – тогава аз не участвах, спрях министрите да не участват.

Много вяла беше, много от нашите избиратели ни се разсърдиха. Сега мисля, че и като програма, и като действия хората ни чуха, ние ги чухме, повече от това не може да се направи”, коментира приключилата днес предизборна кампания Борисов.

Демокрацията за нас е свято нещо – за разлика от нашите опоненти. „Власт” дори не е хубава дума. Ако усетиш, че има напрежение в обществото, най-нормалното и най-демократичното е да минеш през избори да препотвърдиш или да се избере по-добро от това, което има. Не е нужно да се инатиш във всеки един момент – беше сложна коалиция, беше трудно време, ако хората държат на нас – ще продължим”, каза още той. 

„Властта не е за нас – ние управляваме, строим, градим. Властта не е привилегия. Няма по-ценно от демокрацията. С милиарди след това ще се умножи имането на хората, като има стабилност, политическа класа и спокоен народ”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Снимка: Ладислав Цветков

„Пази Боже, БСП да тръгнат да изпълнят обещанието си да ни направят 8 или 9 млн. души! Как БСП ще ни правят децата? Да не се шегуваме...”, коментира той.

„Правилен е упрекът на хората, които питат как се живее със 160 лв. пенсия. Но да си дадат сметка къде отидоха парите от фондовете още 90-те години. Къде заминаха червените пари, кой направи приватизацията тогава, какво стана с всичко, което държавата имаше”, призова Борисов.

По отношение на обещанието за двойно увеличение за учителските заплати той заяви, че именно това е едно от средствата, за да останат най-добрите студенти у нас и да станат учители и университетски преподаватели.

„Родителите, които не осигуряват на децата си възможност да учат, а взимат социални придобивки, няма да ги взимат. Ще има принуда чрез детска педагогическа стая, чрез МВР и най-вече със социалните служби, задължително детето да отива на училище, защото то иначе остава неграмотно. А когато то е неграмотно, или другите, които учат, след време ще му плащат социалните помощи, или ще стане крадец или престъпник – пак лошо за обществото – трябва да му плащаме затвора”, каза лидерът на ГЕРБ.

„Даваме огромни пари за здравеопазване, но качеството не се е подобрило. (Петър – б.ред.) Москов положи много усилия, но това е сектор, в който още много може да се желае”, призна Борисов.

„Два пъти са ме обирали навремето в Банкя. Единият път ми бяха упоили кучетата и ми взеха покъщнина – телевизори, видео. Когато станах главен секретар, доста от тези хора ги прибрахме”, каза Борисов по темата престъпност.

Снимка: Ладислав Цветков

Относно предложението за повече полиция по селата, той заяви, че ако е бил главен секретар, нямало да мръдне от там, докато не задържи престъпниците, които тормозят старите хора. Законът, който прие беше приет от парламента, дава възможност и на пенсионери да извършват полицейска работа, коментира Борисов.

„Не ми е приятно България да е сред най-корумпираните страни. Затова беснея, защото хората повярваха на мен и на ГЕРБ заради полицейската работа, която вършим. Но сега няма да се правят компромиси”, категоричен беше той.

По повод скандала с Елена Йончева лидерът на ГЕРБ посочи, че никога не е обръщал към нея като журналист, а като политик. „В Хасково тя изрече неща, които не мога да повторя. Не съм я обиждал, а тя обвини Делян Добрев, че краде и е разследван. Тя наруши добрия тон”, каза той, изразявайки готовност да й се извини като на дама.

Обвиненията към него, че е крадец той коментира със спомен от IV клас, когато заради една открадната слива бил „спукан от бой” от родителите си и още му държало.

На въпрос дали е гледал разговора с Корнелия Нинова преди ден, той отговори отрицателно – защото си щадял нервите.

Вижте пълния разговор във видеото: