„24 май е най-безспорният ни празник, тъй като е единственият празник, за който ние някак неусетно неволно сме напълно единодушни“, отбеляза в ефира на bTV поетът и философ Иван Ланджев, който днес произнесе официалното слово за празника пред паметника на св. св. Кирил и Методий.

„Български език е бил изправен пред много, много големи предизвикателства и е оставал. Имало е предпоставки да изчезне и пак е оставал, когато България е липсвала на картата, български език пак е оставал. Така че, дори когато се произвежда масово пошлост, това не е такава заплаха за езика“, коментира поетът.

„Не искам да звуча прекалено розово и некритично. Обикновено говори и пише критично. В днешния ден ми се струва, че трябва да се оставим на радостта да празнуваме българския език, понеже е жив и ще пребъде“, отбеляза Иван Ланджев.

„Езикът е това, на което разчитам това, което обичам. Не просто говоря, вслушвам се в него. Той е и сечиво за работа, така че предполагам в различни дни, в различни моменти мога да ви кажа най-различни любими думи. Сега ми хрумва, че е много красива думата ласка“, сподели той.

„Нека се държим внимателно с езика, когато го каним на диалог и нека също се вслушваме в него. Не винаги е нужно ние да говорим. Можем понякога просто да послушаме българския език, той има какво да ни каже“, призова Иван Ланджев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!