Нови 220 ХИВ позитивни са регистрирани у нас тази година при изследвали се над 260 хил. души.

Днес е световният ден за борба със СПИН. 90% от новорегистрираните, или 199, са мъже, а жените са 21.

За разлика от преди няколко десетилетия, сега почти 90 на сто от новорегистрираните са се заразили по полов път. Половината съобщават за хомосексуален контакт, 12% са се заразили при инжекционна употреба на наркотици.

Тази година най-засегната е възрастовата група 30 – 39  г. – 36%, следвана от възрастовата група 20 – 29 г. – 34%.

Най-младият ХИВ серопозитивен е на 20 години, а най-възрастният е на 67 години.

С инфекцията у нас се борят близо 1300 души.

По-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са в големите градове: София – 91 души, в областите Пловдив – 22, Варна – 18, Плевен – 9, София-област – 7, Бургас – 4.

Данните показват, че в сравнение със страните на Европейския съюз сме своеобразни отличници. Страната ни е с двойно по-ниско разпространение на инфекцията. У нас показателят е 2,8 на 100 000, а в Европа е 5,7.

Днес в страната се организираха множество кампании, които имат за цел превенция и ранно откриване.

Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария 14 години финансира дейности, свързани с превенция и контрол на инфекцията у нас. Тъй като вече сме част от Европейския съюз и резултатите ни са добри, през 2017 г. фондът прекрати дейността си.

Сега разходите се поемат от държавата – за тази година са заделени 1 400 000 лева за диагностика и консумативи.

До момента Глобалният фонд е плащал дейността и на сдружение "Здраве без граници", които осигуряват безплатни консултации и изследвания.

„От май месец насам разчитаме на дарения и собствени средства. Ние сме на частен наем, нямаме общинско помещение, всички консумативи, както и заплащането на персонала”, обясни Анелия Ангелова от Сдружение "Здраве без граници".

От Националната програма съобщават, че снабдяват редовно Регионалните здравни инспекции с безплатни тестове. Държавата подпомага дейността й като осигурява заплатите на много от служителите в неправителствените организации. Обявена е и обществена поръчка, която да реши проблема.

„Всички доставчици на услуги по тази програма досега могат спокойно да кандидатстват по тази процедура”, каза Тонка Върлева.

Процедурата е в ход.

В световен мащаб на всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ, а от началото на епидемията от болестта са починали 35 млн. души.

Около 1,8 млн. души в света са новозаразените през 2016 г., а почти 37 млн. души са тези, които живеят с вируса.

По последни данни на Световната здравна организация (СЗО) Европа е единственият континент, на който броят на новозаразените продължава да расте. Всеки втори в региона научава твърде късно, че е носител на ХИВ.

„Подобна статистика в Европа не е била документирана досега“, заяви регионалният директор на СЗО Зузана Йакаб. По-голямата част от случаите са регистрирани в Източна Европа, а Украйна е първа сред държавите с най-много новозаразени.

ООН си постави за цел да диагностицира 90% от заразените до 2020 г. От тях 90% трябва да получат антиретровирални медикаменти, които от своя страна да въздействат на организма дотолкова добре, че вирусът да изчезне от кръвта.