22 джипа за сафари по Южното Черноморие и Странджа останаха без номера след внезапна проверка на екипи на звеното „Фискален контрол” към НАП – Бургас, жандармерията и „Автомобилна администрация”, съобщи говорителят на НАП-Бургас Христо Узунов.

Проверката е установила, че няма нарушения на данъчните закони и приходите се отчитат с фискални устройства.

Всички шофьори са представили касови бележки за съответните дестинации.

Екипите на „Автомобилна администрация” обаче са установили сериозни пропуски по Закона за автомобилните превози и главно липса на необходимите лицензи за извършване на подобен вид дейност. 22 джипа за сафари бяха спрени веднага от движение, а регистрационните им номера свалени, информира Узунов, цитиран от БТА. 

Организирането на нерегламентирани превози на чуждестранни туристи, представяни като екскурзии, е свързано с много други сериозни рискове, включително и за човешкия живот, затова този сегмент трябва да излезе изцяло на светло и към нарушителите законът се прилага с цялата му строгост, казаха от НАП-Бургас.

Лятната кампания на НАП по спазване на данъчното и осигурително законодателство ще продължи с активни контролни действия по българското Черноморие. Само в бургаския регион от началото на юли досега са извършени 2377 проверки, при които са установени 624 нарушения. В основната си част те са за неиздаване на касови бележки и за разлика в касовата наличност.

Данъчните наблюдават и всички търговски обекти, които през активния летен туристически сезон извършват смяна на собствениците.