Към 2025 г. се предвижда от София до Скопие да се пътува с влак за не повече от час. Това обяви пред журналисти транспортният министър Росен Желязков.

Той посочи, че за новия програмен период в България са планирани 400 млн. евро за изграждането и модернизацията на ж.п. линията от София до границата със Северна Македония. Аналогична сума е предвидена и за изграждането на железопътна свързаност от Скопие до границата с България.

„Пътната карта сочи, че към 2025 г., плюс-минус година, ние ще имаме изградена инфраструктура", заяви Желязков, цитиран от БТА. Той допълни, че предстои и изграждането на трансграничния тунел между България и Северна Македония.

Преди първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество Желязков посочи, че е имал среща и с министъра на информационното общество и администрацията на Северна Македония Дамян Манчевски, който го е уверил, че от страна на мобилните оператори и на регулатора в Скопие са предприети значителни стъпки за намаляване на тарифите.

„Знаете, че и трите български оператори значително намалиха тарифите. В пакетите, които предлагат, между 2.99 лв 4.00 лв. на ден се предлагат услуги както глас, така и данни, така и СМС”, отбеляза Желязков.

По думите му до 2022 г. телекомите трябва да подпишат двустранни споразумения.