Отиващата си 2022 година може да бъде определена като година на войната в прекия и преносен смисъл на тази дума. Войната е реална в Украйна, а случващото се у нас е противопоставяне под сянката на военните действия.

За последните 30 години ние никога не сме се изправяли пред политическа ситуация, в която случващото се в обществения ни живот да изглежда безнадеждно, а гражданската активност да е вяла.

Политическите „маневри“ са досущ като военните в Украйна, а изявленията на воюващите са лика прилика с тези на нашите партии. Думите не са това, което са, а целите - все така неясни, както изходът от самата война. Трагедията в Украйна не е сравнима със случващото се у нас. Политическото противопоставяне, води до икономически щети, а не до реални жертви.

Случващото се у нас има и своята добра страна. Това е отстояване на пътя, по който сме поели, независимо от твърденията, че е време за нов политически модел. Демокрацията изисква ежедневни усилия от всеки един човек, който иска да е свободен в своите мисли, поведение и изразяване. Ние сме избрали своя път и той е колективната сигурност и свобода.

Каква ще бъде 2023 година зависи изцяло от нас, а надеждата е, че безумието на войната ще спре.

Какво се случи у нас в снимки - вижте в галерията на Ладислав Цветков.