Щастлива развръзка за живеещите в блока в Бухово, който през септември миналата година изгоря след ремонт на покрива.

Огнената стихия остави близо 200 души без покрив над главата. Днес собствениците започват да се нанасят във вече възстановената сграда.

Близо 9 месеца след пожара обитателите на блок номер 9 в Бухово, най-после могат да се приберат по домовете си. Един от най-пострадалите апартаменти беше изгорял до основи и нямаше нито таван, нито под, а от мебелите на семейството бяха останали едва няколко кухненски шкафа.

Всичко в блока започна от злополучен ремонт на покрива.

Снимка: btvnovinite.bg

Домът на Атанастка е сред най-пострадалите. Всичко в него изгаря, заедно с вещите на семейството. Първоначално намират подслон в местната болница, а после в общинско жилище. 9 месеца след пожара се радват, че имат покрив над главата си.

„Нямаше нищо, няма прозорци, няма таван нищо, от втория етаж се гледа небето“, спомня си Атанаска.

„С това, което излязох на работа сутринта с това се прибрах. Тези дрехи, с които съм сега, са от хората, които са ми дарявали“, казва още жената.

Вълна от съпричастност от дарители и проект, изпълнен и финансиран от Столичната община, правят възможно възстановяването на сграда.

„Най-важното е направата на покривната конструкция, със специални термо панели със защитна каменна вата срещу пожари. Направена е електрическа и ВиК инсталация и са сменени вратите и дограмата на последните етажи, обясни Красимир Димитров - директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Днес сълзите в очите на хората са от радост. А първите обитатели на блока са лястовичките, жителите приемат това за добра поличба. 

Стойността за възстановяване на сградата е 1 200 000 лева.