20 нови пожара заради силния вятър днес. Огнищата вече са овладени. Големият пожар край Лесово обаче наложи военна мобилизация.

Огънят край границата с Турция се възпламени с нова сила. Хеликоптер и военнослужещи се включиха в гасенето на пожара. В момента това е най-голямото активно огнище у нас.

Пламъците са на около километър от контролно-пропускателния пункт край елховското село Лесово.

Борбата със стихията продължава. Ситуацията се усложни рязко в обедните часове заради силния вятър, от който огънят пламна отново.

Единият фронт е до граничната зона, като пожарът все още е в наша територия, а другият - покрай Тунджа срещу няколко села. Опасност за хората няма, увериха от пожарната.

Огънят край Лесово се върна с пълна сила в средата на деня. От жегата и силния вятър за минути пламна изгасен вече периметър. Следобед пътят към границата беше затворен от огъня, а навсякъде от двете страни имаше локални огнища.

На помощ на огнеборците се включи и военен хеликоптер, който да гаси в широк периметър.

"Задачата на него е да сме 100% сигурни, че границата е защитена и огънят няма да отиде в Турция и ще запазим съоръженията", заяви гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

Йордан Йорданов води доброволните отряди и твърди, че огънят вече е стигнал граничните пирамиди. Разказва, че има втори фронт под село Лесово към река Тунджа.

"В момента наближава държавната граница ,полагаме всички усилия за възпрепятстване на огъня да не премине на територията на Република Турция", каза комисар Кольо Гяуров, началник на РД ПБЗН-Ямбол.

„Турските сили се виждат от българска територия. Доста техника има разположена, хора също се виждат. Те още вчера си бяха готови", обясни Димитър Бившев, кмет на село Лесово.

Пожарникари, гранични полицаи и горски служители остават на терен и през нощта.

Около река Тунджа има и тежка техника, която ще спира огъня да не прехвърли към селата Радовец и Присадец. В голям пожар през 2007 година там изгоряха десетки къщи.