20 нови полицейски кучета ще гарантират сигурността по границите ни. Пряко и косвено. Животните ще подпомогнат и развъдната дейност в подразделенията на МВР. Как палето се превръща в специализирано куче?

Ако за човека най-важни са първите 7 години, то за кучето това са първите 7 месеца. Това казват инструкторите, които превръщат палета в специализирани полицейски кучета.

„Започва се от малки. Кучетата се учат на определени похвати и приоми по позитивните методи на обучение, с използване на храна и любим предмет”, обясни ст. инсп. Станко Ставров, началник група "Берковица".

Повече от десетилетие инспектор Ставров наблюдава и насочва бъдещите специализирани кучета. В зависимост от най-силните си качества палетата биват насочвани в различни сектори, а подготовката им трае години.

„При едни преобладава желанието да търси, да преследва и да задържа плячка, като този тип куче. Това са кучетата за взривните вещества, за наркотичните вещества, които не им е необходимо да задържат хора. Те може да са по-кротки, но пък вроденият им инстинкт, ловният инстинкт, трябва да е много развит. Тези, които са за патрулната дейност, при тях трябва да доминира характерът”, допълни инсп. Ставров.

След като навърши 2 месеца, кучето се дава на водач и обучението му продължава. В следващите месеци и двамата са на школа в Берковица, за да излязат от там като екип.

Само преди дни МВР купи 20 нови кучета от породите немска овчарка и малиноа.

„Имахме огромна нужда. Разчитаме новото поколение да е по-добро от това, което имаме в момента”, каза Илия Вълчев, началник сектор "Зоополиция и кинология", ГДНП.

Обикновено годишно се раждат две поколения кучета, на които дори имената се дават служебно и по азбучен ред. В средата на лятото трябва да започне обучението на новото поколение полицейски кучета.