20 модулни операционни зали на световно ниво вече са на разположение във Военномедицинска академия след цялостното обновление на Операционния център.

Те са оборудвани с най-съвременната медицинска техника, съгласно стандартите за окомплектоване на хирургическите зали за извършване на високоспециализирани оперативни дейности, информираха от пресцентъра Министерството на отбраната. 

Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време.

Това означава, че операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките само на няколко часа. Подменени изцяло са климатизацията, ВиК и електроинсталацията.

„В момента разполагаме с 20 операционни модулни зали, които са направени по най-съвременна технология. Това е най-съвременният операционен блок в България“, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той поясни, че през последните 3 години на реновиране е имало много вълнения и много трудности.

На тържественото освещаване присъстваха министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.