Два милиона лева на ден губи България от невъвеждането на тол системата у нас. Междувременно заради предстоящото й въвеждане, автобусните превозвачи готвят протест.

Тол системата у нас трябваше да заработи миналия април. След няколко отлагания тя се очаква да тръгне през март 2020 г., но пропуснатите ползи са факт, признават и от АПИ.

„765 милиона, ако се разделят на 365 дни, излиза 2 милиона на ден”, каза проф. Олег Асенов.

И още проблеми. Първоначално автобусите бяха изключени от обхвата на бъдещата тол система, но в последния проект те отново са вкарани в сметката. Предвижда се да плащат от 2 до 9 стотинки на километър и не са съгласни.

"От 13 декември ще обявим протестни действия. Те ще са символични в рамките на един месец, а на 13 януари ще преустановим превозите до решаване на проблемите”, заяви Магдалена Милтенова.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи казват още, че при въвеждането на тол системата голяма част от тях са заплашени и от фалит.

Проектотарифата за таксите в сектора предвижда още обхватът на тол системата да е 6000 километра, а глобите за тези, които не са си платили да са до 750 лева.

За леките автомобили остава системата на винетните стикери и промени няма да има.