Присъда от 18 години затвор на втора инстанция получи обвиненият за убийството на Стоян Балтов Вили Георгиев. Той бе оправдан на първа инстанция от Софийския градски съд, който даде осъдителни присъди на другите двама подсъдими за убийството.

След присъдата на апелативните магистрати от четвъртък и тримата подсъдими за убийството на студента от преди повече от 5 години получиха присъди по 18 години затвор.

Апелативните магистрати определиха Вили Георгиев да излежи присъдата си при първоначален строг режим. Тримата извършители трябва да платят и солидарно 400 000 лв. на двамата родители на Стоян – обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

По-рано в четвъртък майката на Стоян Балтов поиска доживотни присъди без право на замяна за подсъдимите.

Присъдата все още не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от днес.

Другите двама подсъдими - Александър Данаилов и Светлозар Стоилов, бяха осъдени на по 18 години затвор от Софийския градски съд на 19 юли 2013 г., въпреки искането на прокуратурата за 20-годишни присъди.

Те са обвинени за това, че на 5 декември 2008 г., около 3:00 часа през нощта, пред дискотека „Амнезия" в Студентски град умишлено са убили Стоян Балтов по особено жесток начин с нанасяне на удари с тъпи и твърди предмети.

Според държавното обвинение, деянието е извършено по хулигански подбуди. Частни обвинители по делото са родителите на Стоян Балтов. Съдът прие за съвместно разглеждане в хода на съдебното следствие два граждански иска срещу тримата подсъдими на стойност 450 000 лева.

Първото заседание по делото беше на 3 юли 2010 г. Тогава страните поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата. На 17 юли 2010 г. Софийският градски съд прекрати производството за убийството на Балтов и върна делото на прокуратурата за допълнително разследване.