Общо 18 900 апартамента в 120 жилищни комплекса се очаква да изготвят задължителните паспорти до 2022 г. Собственици на етажната собственост и домоуправители сигнализират обаче и за много препятствия.

Въпреки ремонта, стара кооперация в центъра на София също ще се нуждае от паспорт. От бранша на професионалните домоуправители са категорични - това е стъпка напред за собствениците на стари жилища.

„Техническият паспорт е едно досие. Досие на входа. Няма как да не е голям плюс да се знае всичко по входа, неговото състояние, рискове“, казва домоуправителят Александър Гърдев.

Между 240 и 480 лева за стандартно панелно жилище от 60 квадрата - толкова прогнозно ще струва паспортът. Комбинацията от липса на информация, документация и консенсус обърква собствениците. 

„Дали ще става въпрос за цялата сграда от 4 входа или всеки вход ще действа за себе си. Това са едни такива неясноти, за които чуваме по-скоро мнения, а не от държавата нещо категорично като отговор“, казва Цветомила Петкова, която е собственик на апартамент.

Според експерти липсата на документация ще оскъпи паспорта, защото ще се наложи специални лаборатории да обследват сградите. Да си спестите ваденето му също не е вариант.

Крайният срок за задължителния техническа паспортизация е до края на годината.