Стотици коментари и оживени дискусии в социалните мрежи след новината, че всички сгради трябва да имат технически паспорти от 2022 година. За масовите жилища документът ще струва между 240 и 480 лева.

По думите на Огнян Атанасов, зам.-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, такива паспорти ще трябва да се изкарат за всеки строеж и може да бъдат възложени от етажната собственост на сградата.

„В Закона за етажната собственост е въведено едно задължение да се събира един фонд ремонт и обновяване от всеки апартамент в размер на 1% от месечната работна заплата минимум. Ако тези такси са събирани, досега всеки апартамент трябваше да има около 500 лева спестени – напълно достатъчни за паспорт“, коментира Атанасов.

Експертът е категоричен, че техническите паспорти са изключително важни когато закупуваме жилище.

В същото време домоуправители се притесняват от предстоящите срокове. Според тях първо трудно ще се съберат парите за тези технически паспорти, като за някои апартаменти даже трябва да се осигури достъп до имота.

Събирането на парите също е трудно.

Експертът е категоричен, че издаването на технически паспорт и неговата цена варират от наличната документация. При съществени промени в сградата ще трябва да се правят нови измервания и цената скача.

Повече вижте във видеото.