На 9 юли България чества 170 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. В родния му град Сопот почетоха годишнината с откриването на  библиотека „Тополата“. Това е вековно дърво, което е превърнато в дом за творчеството на писателя. 

Снимка: btvnovinite.bg

Идеята хрумва на кмета Деян Дойнов. Той разказа, че 40-метровото дърво е на повече от 300 години. 

Въпреки пандемията, тържествата за рождението на най-именития гражданин на Сопот се състояха, но при строго спазване на противоепидемичните мерки. От сутринта родната къща на поета се  изпълни с посетители, дошли, за да се поклонят пред творчеството му.

Снимка: btvnovinite.bg

Александра идва чак от София. Споделя, че Македонски е любимият ѝ Вазов герой, защото „той е най-смелият“. В момента ученичката чете „Немили недраги“.

Емилия Спасова от Пловдив определя себе си като поклонник на Вазов. Три пъти е чела „Под игото“, а с някои от описаните там сцени има много дълбока лична връзка. Тя разказа, че едната ѝ прабаба е родом от Клисура, а по време на Априлското въстание е била намерена от леля си в храстите, след като майка ѝ се опитва да спаси живота ѝ по време на бягство. 

Снимка: btvnovinite.bg

Десетокласникът Светослав от Професионалната гимназия Владимир Заимов в Сопот е носител на Вазовата награда тази година.

В София, къщата музей на патриарха на българската литература отбеляза празника с рецитал от балкона, от който Вазов изнася реч след подписването на Ньойския мирен договор. Македонски ми е любимият герой, той е най-смелият, много харесва България и иска да се бори за нея. 

За директора на Националния литературен музей Атанас Каправов, Вазов ни учи на най-важното: „Никога да не губим вярата в себе си и в България“.