В мексиканската столица късно снощи избухнаха безредици, след като стотици жени излязоха по улиците в централната част на града, за да протестират срещу насилието, на което е подложен техния пол, предаде ДПА.

Демонстрациите се проведоха, след като през последните две седмици две млади жени поотделно се оплакаха, че са били изнасилени от полицаи в столицата.

Протестите преминаха под лозунга „Те не ме пазят, изнасилват ме", предаде Франс прес.

Снимка: Ройтерс

На няколко места избухнаха пожари, включително в полицейски участък и на паметник на мексиканската независимост. Маскирани жени са унищожили автобусна спирка и повредиха полицейски автомобили. Няколко души бяха напръскани с боя. Мъж удари телевизионен репортер по време на живо предаване.

Седемнайсет души бяха ранени, сред които 14 полицаи и двама журналисти, по данни на медиите.
Демонстрантите искаха справедливост за двете ненавършили 20 години момичета, които са предполагаеми жертви на сексуално полицейско насилие. 

Вечерта на 3 август 17-годишно момиче било изнасилено от полицаи, докато се прибирало към къщи. Жертвата била изнасилена в патрулна кола от четирима униформени, посочва АФП.

Снимка: Ройтерс

При втори случай, на следващия ден, 16-годишно момиче казва, че полицай я е изнасилил в музей, където стажувала, уточнява ДПА.

Кметът на Мексико сити Клаудия Шейнбаум заяви, че шестима полицаи са били временно отстранени от служба по първия случай, но няма извършени арести. Прокуратурата обясни, че в разказа на младата жена има несъответствия. По втория случай обаче има един арестуван.

По данни на ООН, две трети от жените над 15-годишна възраст в Мексико се преживели някаква форма на насилие, а около 35 000 жени са били убити заради пола си през последните 25 години, посочва ДПА.
Според статистиката на ООН всеки ден в Мексико биват убивани средно 9 жени, съобщи АФП.

По материали от БТА