16-годишният Момчил Петков от Добрич покри всички изисквания за присъждане на званието гросмайстор и така става най-младият гросмайстор в шахматната ни история.

Момчил се запалва по шаха случайно. Когато е на шест години, получава за Нова година от баба си шах и табла. Впечатлен е повече от фигурите и дъската, отколкото от пуловете и зарчетата.

Иска да играе с майка си, тъй като е загубил рано баща си, но тя също не знае правилата на шахмата. Така двамата започват да изучават тънкостите от книги, а след това Момчил започва да посещава шахматен клуб. Така вече 11 години.

„Бях сигурен, че ще стигнем този успех. Още преди четири години обявих, че Момчил ще стане най-младия гросмайстор в България. Това го заявих, когато той спечели титлата световен шампион до 13 години по стандартен шахмат в Албания“, заяви треньорът му Тодор Тодоров.

Момчил има зад гърба си вече десетки купи и медали, спечелени с много труд.

"Занимавам се със шах по 8 часа на ден. Шахът е спорт,  който е наистина безкраен. Колкото повече се занимаваш с него и тренираш, разбираш, че е неизчерпаем. Научи ме най-вече да съм трудолюбив", разказа 16-годишният гросмайстор.

След като покри нормата за придобиване на гросмайсторско звание, Момчил има и следваща цел да влезе в елита при мъжете.

 Докато това се случи, наред с шахматната дъска не изоставя и учебниците, тъй като сега му предстоят матури.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!