16-годишен ученик е обвинен за тероризъм. Това заявиха на извънреден брифинг от прокуратурата и МВР. Според службите той е вербуван от групировката „Ислямска държава”. Целта на планираната атака вероятно е била Пловдив. В помещения, ползвани от ученика, са намерени множество самоделни взривни устройства. 16-годишното момче е радикализирано през социалните мрежи, заявиха от прокуратурата. С него вече работят психолози.

Той е ученик в елитна гимназия, от добро семейство. В цялата фамилия са християни, с изключение на един от предците му, който е мюсюлманин. Запленено именно от този човек, момчето е започнало да се интересува от исляма, търсело информация в интернет и най-вероятно така е попаднало на джихадистите. Общувало е с тях чрез приложение за криптиран чат, а за опасните връзки на детето сигнализирал бащата. Екип на bTV успя да се свърже с адвоката на момчето.

Снимка: btvnovinite.bg

То се е радикализирало чрез интернет преди около година, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев. Според обвинението тийнейджърът се е поддал на вербовчик от „Ислямска държава” и е подготвял взривовете на тавана на семейния си дом, поясниха още от прокуратурата.

„Това е така наречената на жаргон тръбна бомба, която ще я видите някъде в снимките. Това е устройство, което много често се използва при атентатите в Съединените щати. Другото, което беше намерено, е взривно устройство в процес на изготвяне. Теглото на това вещество е 14 килограма и половина. Веществото се е използвало в някои от атентати в Белгия и във Франция, както и в атентата в „Сарафово”, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Според защитата сигналът е подаден до ДАНС не преди пет дни, а преди месец от семейството. Според адвоката това изключва хипотезата за терористичен акт. С момчето непрекъснато е работил психолог, а после се включва още един, изпратен от Агенцията за национална сигурност. Младежът е ходил и на училище.

Хората в Пловдив са изненадани от новината за планирана в града терористична атака.

Според прокуратурата на момчето трябва да се оказва помощ в специализирано заведение. Специализираният съд решава младежът да е под надзор на Детска педагогическа стая.

От прокуратурата ще обжалват мярката и съдът ще заседава следващия четвъртък.