Днес се навършват 16 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 българчета. При спазване на всички мерки за сигурност, родители и близки на жертвите почетоха паметта им на гробищния парк в Свищов, съобщава БГНЕС.

За нас годините са само измерение на цифри. Ние от първия ден досега си носим това и живеем с него, каза Тодор Братов, баща на загиналата в река Лим Антония Братова.

Снимка: БГНЕС

„Всички дойдохме спонтанно, без да се разбираме за час и пак сме тук, надяваме се да няма вируси измежду нас. Трябваше да отбележим тази годишнина, защото това е най-черната дата в нашите семейства. В обществото тогава това направи и доста силен резон, каза Тодор Братов, баща на загиналата в река Лим Антония Братова. 

Близките споделиха, че изминалите години са просто цифра и за тях трагедията продължава да бъде черен отпечатък в съзнанията им. 

„Аз днес се молих Господ да бъде милостив към всички хора, които имат страшно много прегрешения към него. И се помолих да бъде милостив към всички нас, да ни прости, да се вразумим и да бъдем по-добри, заяви Георги Манзаров, баща на загиналия Юлиан. 

Снимка: БГНЕС

На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище „Николай Катранов“ в Свищов. Към 22 ч. българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. 

Автобусът се спуска около 15 м по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим.

Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. 38 души са спасени, но 12 деца се удавят.

След трагедията родителите на загиналите деца учредиха фондация "Ангели от Лим".