Българско село се бори за църквата си. 150-годишният храм „Св. Св. Кирил и Методий” в ябланското село Малък извор е затворен от години, въпреки че хората са намерили пари за ремонт. 

Снимка: btvnovinite.bg


Това е най-старата църква в района – каменният храм е построен преди Освобождението. И въпреки че селото е многолюдно, е затворен и се руши вече повече от десетилетие.

„Тъжно е, защото нашите предци са работили и дали всичко от себе си, дори част от плочите са събирани от къщите в селото, всеки е дал каквото може”, каза Димана Димитрова, жител на с. Малък извор.

Снимка: btvnovinite.bg


Църквата е с изключително богата и с различна орнаментика, а иконите са дело на един от най-известните ни иконописци – Николай Павлович.

Снимка: btvnovinite.bg


Заради ценните икони храмът е обявен преди 2 години за паметник на културата от национално значение. Без да подозират за това - местните намерили спонсори, кандидатствали за евросредства, но всичко се оказало напразно.

„В момента има начини да намерим финансиране, но нещата са вързани с програмите, които се случват и съответно не се случват до момента”, коментира инж. Иван Георгиев, Общински съвет, Ябланица.

Снимка: btvnovinite.bg


Хората от Малък извор имат уверението на институциите, че ремонт е предвиден. Но се опасяват, че храмът няма да оцелее още една зима, въпреки усилията им.  

Информационната кампания на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се паметници на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се сгради на водещия и репортер на bTV Новините, който не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и „натиска“ върху отговорниците за поддържането и възстановяването им.