Масови несъответствия на везните на много от пазарите в цялата страна. При проверени 751 търговци, на 801 везни са съставени 103 акта.

Снимка: btvnovinite.bg

Последната акция на проверяващите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор беше едва преди няколко часа на пловдивски пазар. Нарушители не отсъстваха.

Снимка: btvnovinite.bg

През септември са инспектирани стотици търговци от цялата страна. Наложени са над 100 акта за нарушения. При някои от тях везните изобщо не са получили първоначално одобрение или пък не са били подложени на задължителната проверка.

Цветан Иванов се доверява на търговците на пазара, но е бил и мамен. Казва, че не знaе как да разбере дали везната покрива изискванията.

Стикерът на контролните институции гарантира точността на везните. Неотговарящи на изискванията са 15% от проверените. А на не един пазар у нас нарушенията са около 50 на сто.

Снимка: btvnovinite.bg

„Търговците са недостатъчно добросъвестни, защото тези проверки са абсолютно регулярни, планови и ежегодни и извънредни и всички търговци на тези обекти са много добре запознати с изискванията“, коментира Людмила Петкова от ДАМТН.

А на изненадваща проверка в Града под тепетата само за минути бяха открити няколко нарушителя. Един от търговците Димитър Чаушев е с 20-годишен опит на едно място. Кантарът му не е минавал проверка от 7 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 50 инспектори продължават проверките по борси и пазари в цялата страна и този месец. А на тези с най-много нарушения ще има и изненадващи инспекции. Институциите призовават и хората да им сигнализират при проблеми.