Масови несъответствия на везните на редица пазари в цялата страна са установени при последните инспекции. 751 търговци на 26 общински пазари и борси в страната са проверили за месец инспекторите на ДАМТН.

Установено е, че 15 %  от проверените везни - общо 114 броя, нe отговарят на законовите изисквания към тях. Оказва се, че 80 везни не са преминали изискуемите процедури по одобряване на типа или оценка на съответствието със съществените изисквания към тях, за да бъдат използвани за измервания с цел търговски плащания. 34 везни не са преминали изискуемата последваща проверка. Такава се изисква за везните в употреба и се осъществява ежегодно. След което последващата проверка се удостоверява с определените за целта знаци.

Снимка: btvnovinite.bg

Анализът на резултатите от проверката показва, че на някои от проверените пазари установеният процент на несъответстващите везни чувствително надвишава средния процент за страната. Такива са например два софийски пазара - в кв. "Борово" с 66% несъответствия на везните и пазар "Димитър Петков" с 40 % несъответствия.

В страната се открояват Общински пазар "Младежка", район Централен в гр. Пловдив с 41 % несъответствие, общинския пазар в гр. Монтана с 41% несъответствия, общински пазар Берковица с 46 % несъответствия и Стоково тържище гр. Сливен с 33 % несъответствие.

„Това е нормален и логичен резултат, защото ние извършваме проверките, правейки предварителен анализ и оценка на риска и се фокусираме върху най-рисковите обекти. Недобросъвестност на търговците е моето обяснение, защото всички тези проверки, които ние правим не са инцидентни, гражданите също знаят, винаги са били достъпни резултатите за тях, те се извършват ежегодно“, казва началникът на отдел "Контролно-методичен" към ГД "Метрологичен надзор" Людмила Петкова. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Проверките са абсолютно ежегодни, постоянни, планови и по сигнал. Те са безспирни.“, допълни Петкова и уточни, че „към настоящия момент към контролната дейност работят към 70 инспектори със служителите на Главна дирекция "Метрологичен надзор". 

„За потребителя е изключително важно, когато пазарува от такива обекти, първо да вижда, да е достъпен резултатът от измерването. Той трябва да вижда показанието на везната. Потребителят трябва да се увери, че всички дисплеи работят. Тъй като има недобросъвестни търговци, някои от дисплеите са залепени с лепенки или там няма индикация. Това е сигнал, че нещо не е наред. Той трябва да се увери и че обявената цена е коректно въведена“, посъветва потребителите началникът на отдел "Контролно-методичен" към ГД "Метрологичен надзор". 

Глобите при установено нарушение са за физически лица между 100 и 300 лв. и за юридически лица – между 200 и 500 лв.