15-годишно момче свири класическа музика на улицата във Варна, за да си осигури финансови средства за участието в конкурси и фестивали. Съдбата до този момент не е била особено благосклонна към Тонислав Троев от Шумен, но талантът и решителността му го водят напред.

Родителите на младия музикант са учители. Издържат се със заплатата на майка му, баща му е безработен. 

Момчето за първи път докосва клавишите на 6 години. Липсата на пари неведнъж го отделя от музиката, но никога не сломява любовта му към нея. „Свирим така по алеите. Трябва по някакъв начин. Иначе ако си стоя вкъщи пък нищо няма да се случи”, казва Тонислав Троев. 

Така улицата се превръща в концертна зала за Тони, а публика са му случайните минувачи. И те никога не остават безразлични.

„Oрганизирането на един концерт е нещо много трудно. А тук не се налага да се извършват някакви по-специални дейности”, казва бащата на младия пианист Светослав Троев. 

Момчето признава, че е щастливо. За него всеки ден е концерт и не се срамува от мястото, където може да покаже таланта си, дори напротив.

„Няма по-голяма сцена от една алея, където се разхождат хората и могат да споделят с теб своите чувства, своето мнение относно музиката, която свириш. По този начин, по който аз представям своето творчество, аз показвам на всички тези хора, които са около мен, моя стил, моя начин да изразявам себе си. И смятам, че това е един абсолютно правилен начин”, категоричен е Тонислав. 

Тони, в чийто репертоар има близо 500 произведения, свири на улицата през цялото минало лято и събира средства да се яви на 11 конкурса. Резултатът не изненадва тези, които са имали щастието да го чуят поне веднъж.

„Имам 11 призови награди благодарение именно на тези средства, които ние си спечелихме тук от варненци, за което ние сме много благодарни”, казва пианистът.

Ученикът мечтае някой ден съдбата да му позволи да издаде албум със своя музика. Вече има три авторски произведения и представя едното от тях специално за зрителите на bTV.