23-годишен мъж е признат за виновен по обвинение за умишлено убийство, извършено с особена жестокост в село Горно Церовене, съобщава пресцентърът на Апелативна прокуратура - София. 

Подсъдимият А.П. е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Монтана и е осъден на 15 години "лишаване от свобода" при строг режим на изтърпяване. Уважен е гражданският иск в размер на 150 000 лева. 

Престъплението е извършено на 1 февруари 2022 г. Осъдителната присъда подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.

След като извършителят е консумирал алкохол заедно с И.И., когото после убил, двамата са тръгнали по ул. "Главна". Под въздействие на алкохола, А.П. взел едно дърво от купчина дървени трупи, складирани пред околна къща и нанесъл с него силен удар на спътника си в областта на главата. И.И. паднал, а подсъдимият продължил да му нанася множество удари с дънери в областта на главата и скачал върху тялото му.

А.П. потърсил помощ от живееща наоколо жена, като я помолил да вдигнат пострадалия. Свидетелката обърнала внимание на следи от кръв върху И.И. и около него. Казала на подсъдимия за предположението си, че мъжът е мъртъв. Видимо уплашен от случилото се, А.П. заявил, че го бил намерил в това състояние.

На място пристигнали полицейските служители, след като бил подаден сигнал на телефон 112. По време на разследването са събрани доказателства които са потвърдили вината на А.П. за извършеното жестокото убийство.