15 депутати не са казали нито дума от парламентарната трибуна. В същото време, има народни представители, които са отсъствали над сто пъти от заседания.

От депутатите, които не са със здравословен проблем, рекордьор традиционно е Делян Пеевски със 124 отсъствия.

Следва Елена Аксиева от „Воля” – 88, Волен Сидеров от „Обединени патриоти” – 84, Маргарита Николова от ОП  - 69, Михаил Христов от БСП с 59 и Веселин Марешки с 58 отсъствия.

Снимка: bTV

Депутатите-риби тази година са 15. 7 са от ГЕРБ, трима от ДПС, двама от „Воля”, по един от БСП и Патриотите и един независим. Сред тях – Делян Пеевски от ДПС, Нели Петрова от ГЕРБ и независимият  Ангел Исаев.

На обратния полюс на мълчаливите депутати са тези, които традиционно изнасят парламентарния дебат. И тази година те са си същите.

„Аз никога не излизам на трибуната, без да имам какво да кажа и без да се опитам да убедя народните представители да ме подкрепят”, категорична е шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).

Абсолютният рекордьор по изказвания традиционно е съпартиецът й и шеф на правната комисия Данаил Кирилов. Той казва, че е имал и добри, и лоши моменти: „Спомням си, че засегнах колегите от опозицията, когато извършваха нарушение на правилника, за което бях наказан със забележка”.

Снимка: bTV

Санкциите тази година също бяха повече. Един от най-приказливите депутати на левицата, който е с близо 6 часа изказвания, се оказа и рекордьор по санкции.

„Бях казал нещо лошо за Борисов, а Цвета Караянчева много го пази и ме наказа. И така стават нещата – крачка по крачка и се прочуваш като най-наказвания”, споделя Антон Кутев.

Сред рекордьорите по говорене са още Хасан Адемов от ДПС, Корнелия Нинова и Георги Гьоков от БСП и Цветан Цветанов от ГЕРБ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!