Планове за въвеждане на възраст за пенсиониране и за полицаите. Новината съобщи социалният министър Хасан Адемов "Тази сутрин" по bTV. Сега служителите на МВР се пенсионират само с изискване за стаж.

В момента повечето служители в системата се пенсионират при натрупан стаж от 27 години. Изключение правят например назначените на длъжност "водолаз" към "Пожарна безопасност и защита на населението", за които се изискват 15 години служба.

Пред bTV социалният министър обясни, че се обмисля въвеждане на възраст за пенсиониране и за тези служители - при това още от догодина. „Такава каквато е възрастта в МО да бъде и в МВР", коментира Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика.

От Осигурителния институт потвърдиха, че са правени разчети за въвеждане на минимална възраст . Става дума за 52 години, които обаче няма да важат за летателния състав и за водолазите. Ако предложението стане факт , през 2014-а се очаква около 1400 служители да не успят да се пенсионират, тъй като няма да отговарят на новите условия.

„Работата в полицията, в отбраната, в специалните ведомства вече е изключително променена в сравнение с това, което беше преди 15-20-30 години, в тези хора се инвестира много, техният труд не е толкова тежък, той е напрегнат, но не толкова тежък", обясни проф. Йордан Христосков, Институт за икономически изследвания към БАН.

Част от синдикатите в МВР настояха за преговори, в които и те да участват. „Представете си един полицай на улицата, който му се налага да предприеме задържане на 20-годишен младеж - не ми се връзва в представите двама старци да извършват охранителни мероприятия", категоричен е Иван Павлов, предс. на синдиката на служителите в МВР.

Сега средната възраст, на която полицаите се пенсионират, е близка до 50. Иначе от тази година, държавата внася с 20 на сто по-високи вноски за служителите в специализираните ведомства, тъй като парите от осигуровките им не стигат за покриване на пенсиите. Средната е близо 460 лева.