Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ постанови съдът в Стара Загора спрямо 14-годишнно момче от село Скобелево, което в събота наръга с нож 13-годишно момиче, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Причината за свадата, превърнала се в трагедия, била запалка. Младежът поискал огънче от момичето. Тя му казала, че няма и отправила, според него, обидни думи. Той от своя страна извадил нож от джоба си и нанесъл три удара. Фаталният бил този в областта на сърцето. Момичето издъхнало на път за болницата.

Младежът е задържан няколко часа по-късно. Откриват го в двора на училището в село Скобелево, където се криел в храстите. Той успял да смени дрехите, с които бил облечен, когато нападнал и намушкал момичето. Предупредил и майка си, че е “направил беля”.

Извършителят и жертвата са се познавали. Не са имали спречквания, даже учели заедно. 14-годишният е имал специални образователни потребности. С него са работели ресурсни учители. Досега не бил проявявал агресия.

Според заключението на съдебно-психиатричната експертиза осмокласникът може да отговаря за извършеното от него. Повдигнато му е обвинение за умишлено убийство на малолетно лице.

Оставянето в ареста съдът мотивира с възможността обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление. Ако бъде признат за виновен, извършителят може да получи от 3 до 10 години лишаване от свобода.