На 14 февруари почитаме трима светци. Лозарите в България отбелязват свети Трифон по стар стил, католиците почитат свети Валентин, а православната църква отбелязва успението на свети Кирил Славянобългарски.

Денят, в който се почита свети Валентин, постепенно се превръща в празник на влюбените по света.

Светецът е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това той е обявен за закрилник на влюбените.

Денят на лозаря – Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на св. мъченик Трифон. 

Според българските обичаи в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде".

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успението на свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището Философ и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер.

Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Св. Климент Римски".

Вижте как водещи на bTV изработват валентинки: