1380 сигнала и жалби са подадени в Комисията за защита на личните данни за последните избори. Жалбите са от граждани, които са установили, че имената и ЕГН -тата им фигурират в различни подписки на политически партии за участие в изборите.

Според статистиката от последния вот най-много жалби и сигнали са подадени срещу политическа партия "Съюз на комунистите в България", срещу която има 210 сигнала. Следва ги Българската Национално-патриотична партия с 201 сигнала. Националдемократичната партия, България без цензура, БАСТА и Българската левица са следващите формации , за които има данни за злоупотреби с лични данни на граждани. Срещу ГЕРБ има 10 сигнала, а срещу Колиция за България - 14.

От КЗЛД настояха ЦИК да проверява дали партиите, които участват в изборите, имат регистрации за администратори на лични данни. От ЦИК обявиха, че комисията не може да изисква или да препоръчва каквото и да било.

Рискът за злоупотреби с личните данни на изборите остава. Причината е, че няма как да бъдат предприети законодателни промени в Изборния кодекс.

Не давайте личната ви карта да бъде снимана на ксерокс на произволни места, нито здравния си картон. Това са част от малкото варианти да спасите личните си данни от набезите на различни политически формации.