Поощрение за младите хора, които се включиха в битката срещу коронавируса. 13 студенти от Нов български университет, които станаха доброволци, получиха стипендии. Така таксата им за пролетния семестър ще бъде с 50% по-ниска.

Още в началото на пандемията, когато Бетина Белчева е ученик и се готви за кандидат-студентската кампания, решава да се включи в още една битка – тази срещу коронавируса.

„За мен сутринта започваше в 6 ч.– 6:30 ч. най-късно с учене за матури, тъй като тогава бях 12-ти клас. Вече след това с моя колега Цветан заедно ходихме по адреси, които ни даваха от БЧК и съответно купувахме нещата, от които хората имаха нужда - дали лекарства, дали неща за хапване, или им плащахме сметките. Това траеше всеки ден различно, но горе-долу около 3-4 часа на ден“, разказа Бетина Белчева.

Тя има опит с доброволчеството още като дете. На 14 години се включва в помощта за хората, загубили домовете си след влаковия инцидент в Хитрино.

„Това, което направихме, беше едно тържество за тези, които са загубили някого или просто за хората от цялото село, за да ги накараме да се почувстват малко по-добре и да забравят за цялата случка“, спомня си Бетина Белчева“.

Със стипендиите университетът се стреми да стимулира повече доброволчество:

„Свобода без солидарност е една куха черупка, в която няма щастливи хора“, заяви проф. Пламен Дойнов.

От Университета разчитат доброволческият пример да бъде заразителен.