13-годишно дете от Белене има нужда от спешна помощ. Момчето е с тежко онкозаболяване. Майката, която е военнослужещ, не може да плати сама скъпоструващото лечение, за да даде шанс на детето си да живее.

Това е Калоян, във време, в което на лицето му няма болка и може да се усмихва. Преди пет години лекарите поставят тежката диагноза "остеосарком". Първоначално туморът засяга едната ръка.

„Изпратиха ни в Германия, защото в Горна баня казаха, че само може да ампутират ръката, нямаше никакъв шанс да спасят ръчичката. Благодарна съм на онколози, че ни изпратиха в Германия, защото ръчичката е добре, не се въна, оперирахме белите дробове, защото имаше метастази“, каза Красимира Георгиева, майка на Калоян.

Снимка: btvnovinite.bg


След пет години борба и кратки ремисии, туморът  отново се завръща – този път на лицето му, силните химиотерапии вземат детската усмивка.

„Това е някакъв ад, ад е, защото ти обясняваш и даваш кураж, и казваш - спокойно ще мине, всичко ще бъде наред, и въпросът е, като ти зададат кога, всеки път казваш кога", допълни Красимира Георгиева.

Химиотерапиите вече не действат, лекарите виждат надежда в нов вид лечение, което не се поема от Здравната каса.

Снимка: btvnovinite.bg

Химиотерапиите вече не действат, лекарите виждат надежда в нов вид лечение, което не се поема от Здравната каса.

„Имунотепария, която по принцип е създадена за друг вид тумор, но има публикувани данни, че тя действа и при остеосарком, тази имунотерапия  е на доста експериментален стадий на проучване още“, обясни доц. Мария Спасова, завеждащ Детска онкохематология към УМБАЛ "Св. Георги" гр. Пловдив.

За да се върне детската усмивка на Калоян, са необходими близо 1 милион лева.

„Вярвам в добрите хора и вярвам, че ще успеем, ще има добри хора и ще ми помогнат“, каза Красимира Георгиева.

А Калоян иска само едно - да е здрав, за да може да играе с приятелите си.

Всеки, който иска да помогне и да дари средства, за да се върне усмивката на Калоян, може да го направи на следната сметка:

Титуляр: Калоян Йорданов Йорданов
IBAN BG91STSA93000026707499
BIC STSABGSF
Банка ДСК - ЕАД