През 2023 г. се навършват 120 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и САЩ. Служебният вътрешен министър Николай Милков и Н. Пр. посланик Херо Мустафа се срещнаха пред мемориалната плоча на първия консулски агент на САЩ в България д-р Асен Кермекчиев, известен още като Ейс Кермек.

Това съобщиха от Министерството на външните работи на България.

120 години дипломатически отношения между България и САЩ
Снимка: Министерство на външните работи

Изтъкнат лекар, публицист и ветеран от Балканската война, както и основател на първата Американска търговска камара у нас, д-р Кермекчиев открива първата Консулска служба на САЩ в София на днешната дата, 12 януари, през 1912 г.

120 години дипломатически отношения между България и САЩ
Снимка: Министерство на външните работи

„Днес България и САЩ са съюзници и стратегически партньори на международната сцена и работят активно за намирането на устойчиви решения на съвременните глобални и регионални предизвикателства. Честванията на 120-та годишнина на отношенията между нашите две приятелски държави ще продължат през цялата 2023 г. и ще включват различни културни събития и прояви, които ще достигнат своята кулминация през месец септември“, пише още външното ни министерство в социалните мрежи.