Специализираният наказателен съд е наложил наказания на 12 от работниците в разкритата през юли 2019 г. нелегална фабрика за цигари в пловдивското село Труд, съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Присъдите са постановени, след като съдът одобри сключените от тях споразумения с прокуратурата.

Четирима от обвинените по делото българи, които се признаха за виновни, са получили ефективни присъди, съответно на 1 година, 1 година и 2 месеца, а двама - по 1 година и 3 месеца „Лишаване от свобода“ при първоначален общ режим. Те са заемали най-ниските нива в йерархията на престъпната група – пазач, доставчик на храна за работниците, както и техническа поддръжка на помещенията, съобщиха от спецпрокуратурата.

Осемте наети в производството чужденци – седем украинци и един молдовец, също са се признали за виновни и са се споразумели за условни наказания от 3 години „Лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок, както и лишаване от права.

Разследването срещу тримата основни участници в групата, организирали нелегалното производство, продължава. Срещу тях предстои бъде изготвен обвинителен акт и внесен в Специализирания наказателен съд.

Нелегалното производство бе разбито през юли 2019 г. Според разследващите фабриката е ощетявала хазната с около 15 милиона лева всеки месец.