Учени откриха 12 нови луни около Юпитер, а комета със зелен цвят ще украси небето през август.

Галилео Галилей открива Европа и още три от най-големите луни на Юпитер през 1610 година и оттогава те се наричат Галилееви спътници. Доскоро астрономите познаваха общо 67 тела, кръжащи около Юпитер, но екип, ръководен от американския учен Скот Шепърд наблюдава нови 12 и така луните на най-голямата планета в Слънчевата система станаха 79.

„Самите луни може да са прихванати астероиди и може да са резултат от сблъсквания от други луни или други по-тежки обекти, които след това са били привлечени от Юпитер – както нашата Луна е била формирана от сблъсъка на един масивен обект като Марс със Земята”, посочва Ганчо Ганчев.

При ясно небе, на север, след залеза на Слънцето, вече се забелязва кометата C/2017 S3-Панстаррс. Тя има зеленикав оттенък, който руският любител астроном Олег Петров успешно е успял да заснеме. Във втората половина на нощите през август и септември от България ще се вижда и кометата 21Пе/Джакобини-Цинер.

За да наблюдавате кометите, изберете високо място далече от светлините на населените места. Ако успеете да ги снимате, изпратете кадрите в нашата платформа „Аз, репортерът”.