12 хиляди лева, за да се носят бюлетините в специални раници до преброителните центрове. Толкова е платила за тази своя идея Столичната община, но ЦИК я е отхвърлила. Какво става с купените над 1500 раници - провери Ирена Рашева.

Седмица преди изборите, от Централната избирателна комисия разбират, че Столичната община е снабдила районните администрации с раници тип "мешки" за пренасяне на изборните книжа. Предложението обаче не е съгласувано с изборната администрация, казват от ЦИК.

„За мешките разбрахме на 26 март, когато имахме запитване от районни избирателни комисии от София, след което ЦИК изпрати писмо с искане за информация от кмета на София. Получихме такъв отговор на 27-ми и незабавно изпратихме, че съгласно нормите на Изборния кодекс и съгласно нашите решения, не се предвижда такъв тип опаковане“, каза Таня Цанева.

От Столичната община заявиха в становище до bTV, че целта е била да се осигури защита за здравето на членовете на секционните комисии.

„Този способ беше организиран, тъй като няма изрично указан начин от ЦИК за пренасяне на чувалите с изборните книжа и с оглед въведените противоепидемични мерки. За това бяха информирани председателите и на трите районни избирателни комисии, както и ЦИК“.

„Не беше консултирано, ние го научихме инцидентно от районна избирателна комисия“, категорична е Таня Цанева.

Така, без знанието на ЦИК, Столичната община снабдява районните избирателни комисии с въпросните мешки. Всяка една от тях струва 7 лева. С поръчаните 1700 броя - сметката възлиза на 11 900 лева,  похарчени от бюджета на данъкоплатците. След отказа на ЦИК - раниците са изтеглени от районните администрации, но остават в Столичната община. Намерили са им друго предназначение.

„Тези мешки ще бъдат използвани за храни и хранителни продукти в случай на бедствие, авария или криза. Защото, като стане бедствие, аварии и кризи, човек не знае какво може да му потрябва, по-добре да има повече неща“, каза Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция". 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!