11 села остават откъснати от Смолян заради голямото свлачище в района. То все още не се укрепва. Очаква се днес да стане ясно дали ще започнат укрепителни мероприятия, тъй като геолози и експерти пристигнаха от София, за да обследват свлачището на пътя Смолян – Мадан.

Преминаването през него остава абсолютно забранено не само за автомобили, но и за пешеходци. Въпреки това хората от селата преминават с риск за живота си, защото по този начин най-бързо могат да стигнат до работните си места в Смолян.

Ситуацията се усложнява и заради обилния дъжд, който се изля в последните няколко часа, който активизира още повече свлачищните процеси.

Кметове на селата от района потвърдиха, че проблемът е пътуването на хората до работа и на учениците. Провизии и продукти се доставят през обходния маршрут.

Той обаче увеличава пътя с около час – час и половина в едната посока. Затова и хората са недоволни, рискуват и преминават пеш. 

Въпреки че работят едва на десетина километра от селото, за да стигнат на време за работа, Румяна Сердарова и Захари Малянков тръгват призори от дома си в Търън.

„Страхуваме се много, отиваме на работа и не знаем какво ще де случи, как ще минем, дали в момента, в който минаваме, ще падне нещо. Опасността е голяма”, признава шивачката Румяна.

„Трябва да сменяме колите, около 20 минути и повече пътуваме пеша през срутеното, а можеше да се изчисти, вече седмица стана”, коментира и шлосерът Захари.

На превоза на семейството разчитат и други две жени. По пътя за Смолян колата спира и за да качи ученик. След няколко километра автомобилът паркира в единия край на свлачището. Оттам следва най-страшното – ходене пеш през опасния участък.

Следва прекачване на втория автомобил на семейството, оставен от другата страна на свлачището. Така Румяна и Захари достигат до работните си места с риск за живота си и след час и половина път.

Докато не се произнесат специалистите и не кажат, че сигурността е гарантирана, няма как пътят да бъде отворен, коментира зам. –областният управител на Смолян Адриан Петров.

По думите му климатичните условия през годините са спомогнали свлачището да придобие този голям размер. Кметовете на населените места посочват и стария водопровод. Той е бил от интернитови тръби, пропускал е и  дълго време водата се е оттичала през скалите, допълни зам.-областният управител.

Според експерти укрепителните мероприятия могат да продължат повече от месец.

Снимка: Теодора Трифонова

Пукнатините на свлачището в Смолян са с дълбочина от 4 метра и ширина от половин метър. Според експертите то е с рекордни размери.