11 дни разлика – на 29 декември миналата година премиерът Бойко Борисов инспектира пътя към Рилския манастир, а на 9 януари скална маса падна върху трасето, като затвори пътната отсечка.

Подобен инцидент не се случва за първи път на въпросното място, но този път срутището се активизира след ремонт за над 6 млн. лв. и твърдения, че са предприети всички възможни мерки за укрепване. 

При проверката си премиерът подчерта, че рехабилитацията е извършена чрез изграждане на 150-метров стоманобетонен джоб, а в работата са се включили и алпинисти. При инспекцията стана ясно още, че подпорната стена е 4 метра, а над нея има еластична ограда, която пази пътя от свличане на земни маси. 

За съжаление, предприетите действия и инвестираните пари явно не са били достатъчни, за да спрат свличането на скалната маса, а това от друга страна събуди негативни реакции в обществото и съмнения за некачествен ремонт. Не закъсняха и колажите по темата.

Работа, работа, работа 

Освен пътя за Рилския манастир, през последните две седмици министър-председателят е проверил още дейностите по изграждането на спортната база в Симитли, ремонта на околовръстния път в Банско, строителството на АМ „Хемус“, строителството на няколко инфраструктурни проекта във Варна, изграждането на интерконектора с Гърция и ремонта на язовира край пернишкото село Мещица. 

Потребителите в мрежата се шегуват, че подобна съдба може да последва и други обекти, инспектирани от Борисов през последните дни. 

Междувременно той посети и редица частни предприятия у нас, за да провери как се развива българската икономика в условията на пандемия и няколко болници в страната. Интернет потребителите коментират, че се надяват поне тези сектори да не последват съдбата на пътя за Рилския манастир.

Какво общо има Пеевски?!

Преди няколко дни президентът Румен Радев обяви, че Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски са „ортаци в бизнеса и политиката“. Премиерът веднага му отговори, като заяви, че не знае какво общо има с Пеевски и защо го свързват с него. 

„Години не съм го виждал. Видят ли, че спихват, като нямат идеи, започват с темите за бюджета, че е съкрушителен и т.н.“, отговори министър-председтелят. 

Инцидентът с пътя обаче беше свързан от интернет потребителите именно с депутата от ДПС, като се появиха и колажи с неговия лик на мястото на инцидента. 

Изпълнител на сегашния проект е държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД. Рехабилитация на близо 20-километровия път до Рилския манастир се извърши само преди няколко години от „Агромах“, като довършителните работи приключиха през 2017 г. Ремонтните дейности излязоха 14,1 млн. лв.

Редица общественици също изразиха възмущението си от качеството на укрепителните дейности в района на Рилския манастир. Те дори прогнозираха, че рейтингът на премиера също ще се срути след този инцидент. А дали ще познаят - предстои да разберем на парламентарните избори тази година.