100 снимки за 100-годишнината на Апостол Карамитев.

Животът на любимия на поколения актьор е представен в документална изложба пред Народния театър, която беше открита днес следобед.

100 снимки са малко, за да разкажат как момичетата обикалят улиците само за да се разминат с него. Снимката му се продава по стрелбищата, получава купища любовни писма в Народния театър, а колегите му с удоволствие си партнират с него.

Фотографиите са разположени в 28 платна. Те показват Апостол Карамитев в различните му роли през годините. Кураторите го наричат актьора рицар.

"Апостол Карамитев е един от големите рицари на българския театър. Рицар, само че той си има броня, неговата броня е уникалният му талант. С онези верни предложения към режисьора, които са в помощ на цялото представление, а не да блесне той самият", сподели Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите.

"Знаеш, че е Апостол Карамитев, ама веднъж е цар, веднъж е господар, веднъж е слуга, любовник, много различен e всеки път", казва Райна Стефанова.

"Най-силно впечатление ми направи, че е той е бил изключително отговорен в професията - да се провокира, да не се повтаря в ролята, да я изгражда с прецизността на хирург", коментира театроведът Тинка Николова.

В киното зрителите го помнят във филмите "Любимец 13", "Специалист по всичко", "Рицар без броня". Последната му роля обаче остава недовършена.