Граничарите на ГКПП „Кулата“ са заловили петима мигранти в камион с дини, управляван от шофьор от Полша. На чуждестранните граждани от Афганистан, Иран и Турция са повдигнати обвинения за незаконно преминаване на българска територия. 

Районна прокуратура – Петрич е сключила споразумения със защитата на подсъдимите. Наложени са им наказания от по шест месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по 100 лв. Определенията на съда имат тежестта на влязла в сила присъда. 

При разпит на един от мигрантите е установено, че преди време той е живеел в столицата на Афганистан – гр. Кабул. Шест месеца по-рано, по нелегален път през Турция, стигнал до Гърция. Установил се в гр. Атина, като впоследствие се свързал с хора, с които се договорил да бъде преведен в България срещу сумата от 800 евро. Крайната цел на мигрантите била Западна Европа. 

Каналджиите поели групата чужденци в гр. Солун, откъдето ги превозили в посока към България. През нощта стигнали до място, където им било наредено да изчакат, докато шофьор на товарен автомобил ще заспи. Незабелязано за него те планирали да се качат в камиона. Трафикантите отворили вратите на ремаркето и укрили мигрантите между палетата с дини. Чужденците престояли в него около 13 ч., когато при проверка били установени и задържани от граничните власти.

В хода на разследването е бил разпитан водачът на камиона – полски гражданин. Той е заявил, че от няколко години работи в транспортна фирма и редовно извършва курсове по дестинация Гърция – Полша. Товарът – дините, били натоварени на складова база до гр. Рупаки в Гърция. По пътя за граничния пункт мъжът посочва, че е спирал за почивки, като нямал наблюдения за нещо нередно. 

За укриващите се в управляваното от него МПС разбрал при проверка, извършена на ГКПП Кулата - Промахон. От направена снимка с рентген, компетентните органи са установили, че в полуремаркето има няколко лица, за които водачът твърди, че никога не е виждал.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!