10 седмици преди парламентaрните избори партиите вече започват номинации за кандидат-депутатите.

Големите партии засега не коментират официално състава на листите и техните водачи, по места вървят номинации, но реално съставянето и одобряването им  предстои.

В ГЕРБ процесът започва от утре, научи bTV. Твърде вероятно, както и в предишни избори - министри да бъдат сред водачите на листи.

В БСП ще се обсъждат номинациите в следващите две седмици.

Официално политическите партии имат близо месец, за да подредят кандидат-депутатите си.

В ГЕРБ са започнали номинациите за депутати в рамките на партията, стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева в Добрич. Все още обаче листите не са готови.

"Много министри ще бъдат водачи на листи, но кой къде ще е, не е взето решение. Моята лична нагласа е да участва в тези избори", каза социалният министър.

В БСП предстои до края на месеца да са ясни коалиционните партньори, водачите на листи и гражданската квота. До средата на февруари предложенията ще се обсъдят от областните съвети и ще бъдат окончателно одобрени от Националния съвет на партията, научи bTV от свои източници.

В "Има такъв народ" засега пазят мълчание. ДПС също не коментираха дали са готови с листите.

Все още не е сигурно дали коалицията Обединени патриоти ще се запази за парламентарния вот. Според съпредседателя й Валери Симеонов форматът е успешен.

„А дали ще бъдем заедно с ВМРО, засега - да. Преди два дена имахме лидерски разговор с Каракачанов, вероятно това ще бъде коалицията, с която ще се явим на изборите“, заяви Симеонов.

От ВМРО уточниха, че дали ще се явят самостоятелно, или в коалиция ще се решава от организационния съвет на партията на 30 януари.

"Демократична България" пък вече са готови с листите и щаба.

"Ние сме готови за избори още от лятото на миналата година, когато бяха протестите, защото ги очаквахме през късната есен - ще финализираме до няколко дни", поясни Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

Отровното трио и "Изправи се.БГ" все още редят номинациите -  в листите ще има и лица от протеста.

"70 на 30 ще е съотношението между активни граждани, млади хора, експерти, жени и партийно ангажирани хора и представители на инициативни комитети, с които заедно сме стояли зад техните местни каузи", обяви Мая Манолова, "Изправи се.БГ".

И в останалите партии вървят активни номинации.