През 2019 г. са ремонтирани 10 големи съоръжения на автомагистралите „Тракия и „Хемус“. Това са пет виадукта на АМ „Тракия“, четири на АМ „Хемус“ и тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“, информират от АПИ.

Стойността на вложените средства е близо 65,3 млн. лв.

Снимка: АПИ

През декември беше пуснато движението по изцяло обновеното платно за Варна на виадукта при 19-и км на АМ „Хемус“, при с. Потоп, и „Коренишки дол“ при 36-и км на АМ „Хемус“.

Снимка: АПИ

Преди началото на активния летен сезон беше пуснат трафикът и по обновените платна за Варна на виадуктите при 37-и и 51-ви км на АМ „Хемус“ и по платната за Бургас на виадуктите при 13-и, 15-и и 20-и км на АМ „Тракия“. През есента бяха ремонтирани и платната за Бургас на съоръженията при 17-и и 18-и км на АМ „Тракия“.

Снимка: АПИ

Ремонтът на тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ продължава и през следващата година. На съоръжението са направени множество проучвания и експертизи, въз основа на които са предприети аварийно-възстановителни дейности.

Снимка: АПИ

Предвижда се ремонтните дейности в тръбата за София на тунел „Витиня“ да приключат през 2020 г. Ремонтираната тръба ще е с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент, с каквито разполага в момента тръбата за Варна.

Снимка: АПИ

АПИ продължава обновяването на мостовите съоръжения по автомагистралите, които не са ремонтирани от построяването им преди повече от 30 години. Догодина се планира ремонт на платната за София на виадуктите при 13-и, 15-и, 17-и, 18-и и 20-и км на АМ „Тракия“, платната за София на виадукта при 19-и км, двата моста при 35-и км на АМ „Хемус“ и платната за Варна на мостовете при 33-ти и 34-ти км на „Хемус“.

Снимка: АПИ

Ще се ремонтират носещите колони на съоръженията при 19-и, 33-ти, 34-ти, 35-и, 36-и км, двата моста при 37-и км на „Хемус“ и при 37-и км на АМ „Тракия“. Планира се ремонт и на съоръженията при пътните възли „Ботевград“ - при 47-и км, „Правец“ - при 52-ри км, и „Джурово“ - при 67-и км на АМ „Хемус“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!