10-годишни близнаци са на път да сбъднат мечтата си – да станат шампиони по таекуондо.  Те не чуват, но се справят добре в света на чуващите, благодарение на рехабилитация.

Средствата за нея са осигурени от благотворителната инициатива "Българската Коледа".

Близнаците Данчо и Иво отиват на редовната си тренировка по таекуондо. Не чуват задачите, които им поставя треньорът. Не чуват и неговото "Браво!".

Те се раждат с двустранна загуба на слуха. При Данчо тя е пълна.

„Има малко проблеми понякога, не разбирам какво ми казват, но се успокоявам… гледам да имам хубави оценки, да се уча добре. Това, че понякога не разбирам нещо… не е проблем”, казва Данчо Жечев.

И двамата учат в масово училище, за да са наравно с другите.

„Не мога да чуя горе долу, но все пак се боря да разбера какво говори госпожата”, обяснява Иво Жечев.

Родители им, също без слух, ги водят на активна рехабилитация още от бебета, защото знаят, че само тя е ключът към интеграцията им в света на чуващите.

„Искам да завършат училище, искам да говорят хубаво, искам да получат хубава професия. Да имат успехи и в спорта”, категоричен е баща им Йордан Жечев.

„Слухово-речевата рехабилитация е абсолютно задължителна. Тя им помага да изградят говор. Да комуникират и да се внедрят в обществото, да се социализират”, обясни сургопедагогът Ирена Вачева.

От няколко години в това им помага "Българската Коледа".

Данчо мечтае да е щастлив, да тренира и да печели, а Иво да защити черен колан. А усилията се възнаграждават – на турнир по таекуондо в София, днес Данчо взе трето място.