Тежка катастрофа на автомагистрала „Тракия” отне живота на 10 души, 9 от които чуждестранни граждани.

Микробусът, в който са се возили, самокатастрофирал и излязъл от пътя. В него е имало 17 нелегални мигранти.

Превозното средство е шофирано от непълнолетен младеж без книжка, криминално проявен и осъждан за кражба. Той е загинал на място.

В болницата в Пазарджик рано сутринта са закарани 7 от общо 8 ранени при тежката катастрофа. Един от пострадалите е в болница в Пловдив с черепно-мозъчна травма.

Двама от приетите в Пазарджик са с тежки гръдно-коремни травми, претърпели са операции, има опасност за живота им. Останалите са с наранявания по крайниците.

Инцидентът е станал на 98 км на магистралата в посока София сутринта между 4:30 ч. и 5 ч. В микробуса са пътували пакистанци, афганистанци и сирийци, които са превозвани нелегално към столицата.

Снимка: Райна Зайкова

По данни на полицията най-вероятната причина за инцидента, е че шофьорът е заспал на волана, в резултат на което микробусът излязъл от пътното платно, блъснал се в дърво и се озовал в канавката.

Няколко часа трябваха на служителите на „Гражданска защита” и Пожарната, за да разрежат превозното средство и да извадят чужденците.

Повечето от тях са млади мъже на възраст между 20 и 30 години.

В болницата влязоха и полицаи, за да пазят пострадалите мигранти. Когато те бъдат изписани от лечебното заведение, ще бъдат преместени в център за временно настаняване.

Как едно 16-годишно момче обаче се е оказало зад волана и кой е организирал схемата за трафик?

Траян Ботьов Димитров е 16-годишният шофьор, който е седял зад волана. Преди време е живеел родителите си в столичния квартал „Модерно предградие”. Хората от района обаче твърдят, че не го познават.

Все пак младежът е участвал в схемата на най-ниското ниво като шофьор. Обикновено за тази си дейност транспортерите получават между 50 и 100 евро, твърдят наши източници.

Карал е чужд микробус, собственост на таксиметров шофьор от "Бусманци", който е преотдаван няколко пъти, вероятно, за да се заличат следите на организатора на нелегалния канал.

Загиналият тийнейджър е стар познайник на столичната полиция, с регистрации за кражби и за грабежи.

Тъй като превозното средство не е негова собственост, в столицата е задържан собственикът на микробуса и се изяснява по какъв начин той е предоставен на неправоспособно лице.

За да разбере как момчето е влязло в схема за трафик, полицията днес започна да издирва близките му в столичния квартал „Модерно предградие”.

Постройките, регистрирани на адреса на загиналия водач, са повече от 10.

В последните години полицията не веднъж прави акции в квартала за залавяне на нелегални мигранти. При една от тях само от една къща бяха изведени близо 100 човека. 

Снимка: bTV

Арестуваният собственик на буса е таксиметровият шофьор Дарин Атанасов от квартал „Ботунец”. Близките му разказаха, че вчера той е дал возилото на свои колеги от таксиметровата компания.

Микробусът по наша информация е препродаван на няколко пъти, без да се регистрира в КАТ.

Колкото до мигрантите, те напоследък влизат в Европа по няколко нови нелегални схеми: като мулета, пренасяйки на Запад дрога, с което и си плащат пътуването; като донори – с предварителна уговорка, че ще платят с орган при трансплантация на черно, или като бели роби - отиват, за да работят при някой от своята общност, докато си изплатят дълга по пътуването.

Пари на ръка не се дават, всичко се превежда на трафикантите по банков път.