Точно 10 дни остават до Коледа. След драстичния скок в цените на хранителните продукти bTV проверява колко ще струва тази година празничната трапеза в Бургас и във врачанското село Люти брод.
Като много бургазлии, и Росица Топалова предпочита да пазарува от квартални магазини.
"За коледната трапеза си мисля най-важното – сармите – 1 кг свинска кайма и 1 кг вратни пържоли Мисля си също и от мезенцата, ето от този сурово-сушен врат".
Това струва на Росица 35 лв.
"Цените са вече доста по-нагоре от миналата година и разликата е драстична. Почти двойно става", каза Георги Попов, собственик на магазин за месо.
И за семейство Тодорови от врачанското село Люти брод Коледата ще е богата, защото не разчитат само на пенсиите.
"Ще има свинско месо, имаме и ярешко месо, имаме и пиленца, всичко сме си отгледали ние, да ви кажа", разказва Гина Тодорова.
Над 200 буркана със зимнина е затворила стопанката.
"Царска туршия с мед съм приготвила, печени чушки с мед", добави тя.
В Бургас слагаме в торбите кисело зеле, туршия, фурми, ядки и плодове.
"Ябълки, круши, райска ябълка, нар. Ако говорим за изобилие на трапезата и за символиката на изобилието, всъщност аз го виждам именно в плодовете", добави Топалова.
На трапезата ще има още погача, шоколадова торта и напитки.
В дома на семейство Тодорови по празниците ще се лее руйно вино за страх, защото бидоните с домашно грозде са пет.
Финалната сметка: в Бургас трапезата ни излиза около 150 лв. В Люти брод – двойно по-малко, но с допълнително труд.
По репортажа работиха: Лора Стаматис и Маргарита Стефанова.