Точно 10 дни остават до Коледа. След драстичния скок в цените на хранителните продукти bTV проверява колко ще струва тази година празничната трапеза в Бургас и във врачанското село Люти брод.  

Като много бургазлии, и Росица Топалова предпочита да пазарува от квартални магазини. 

"За коледната трапеза си мисля най-важното – сармите – 1 кг свинска кайма и 1 кг вратни пържоли Мисля си също и от мезенцата, ето от този сурово-сушен врат".

Това струва на Росица 35 лв. 

"Цените са вече доста по-нагоре от миналата година и разликата е драстична. Почти двойно става", каза Георги Попов, собственик на магазин за месо. 

И за семейство Тодорови от врачанското село Люти брод Коледата ще е богата, защото не разчитат само на пенсиите.

"Ще има свинско месо, имаме и ярешко месо, имаме и пиленца, всичко сме си отгледали ние, да ви кажа", разказва Гина Тодорова. 

Над 200 буркана със зимнина е затворила стопанката.

"Царска туршия с мед съм приготвила, печени чушки с мед", добави тя.

В Бургас слагаме в торбите кисело зеле, туршия, фурми, ядки и плодове. 

"Ябълки, круши, райска ябълка, нар. Ако говорим за изобилие на трапезата и за символиката на изобилието, всъщност аз го виждам именно в плодовете", добави Топалова.     

На трапезата ще има още погача, шоколадова торта и напитки.  

В дома на семейство Тодорови по празниците ще се лее руйно вино за страх, защото бидоните с домашно грозде са пет.

Финалната сметка: в Бургас трапезата ни излиза около 150 лв. В Люти брод – двойно по-малко, но с допълнително труд. 

По репортажа работиха: Лора Стаматис и Маргарита Стефанова. 

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement