10 български моряци са блокирани в Пакистан след като корабът, с който са плавали, е пуснал котва край бреговете на Карачи. Причината са неуредени финансови отношения между бивш и настоящ собственик на кораба, плаващ под флага на Маршалските острови.

Българите заедно с 12 техни колеги от Украйна са потеглили към Пакистан, за да предадат кораба за скрап. Съпругата на един от моряците получила съобщение на мобилния си телефон вчера, в което пише: „Продавач и купувач не са се разбрали за цената и ние стоим като заложници".

"И затова корабът е измъкнат на пясъка, буквално на пясъка в Карачи и са започнали да го режат като носа на кораба вече е отрязан. Това ми го пише съпругът ми в sms", разказа жената.

Според управителя на бургаската фирма „Ви Шипс” – Милен Тодоров, чийто служители са българите, капитанът е изкарал кораба на брега два дни преди сделката.

"Има вода, има електричество и храна. Но ситуацията е такава, че корабът не е разрушен и все още е кораб. По силата на контракта моряците все още са на кораба и са длъжни да са на борда, докато не е подписан протокола за унищожаването му”, обясни той.

От фирмата потвърдиха, че корабът, който е построен през 1985 г., вече се реже, въпреки че договор между собственика му и фирмата, която го приема в Пакистан, все още няма.

От Министерството на външните работи заявиха пред bTV, че посолството ни в Исламабад проверява случая. От Бургаската фирма се надяват утре договор да бъде подписан и моряците да бъдат настанени в хотел.