Общо 10 802 деца са приети в градините и ясли в София, неприети са 10 261. За първо класиране бяха обявени 13 691 свободни места.

Кандидатствалите са 23 622, от които 2559 посещават и към момента детска градина, но желаят да бъдат преместени в друго детско заведение.

Така очакваният недостиг е от 7400, от които около 1500 за деца в първа и втора градински групи.

Всички некласирани деца на 5 и 6 години ще бъдат обхванати предвид задължителния характер на предучилищното образование.

От 13 май започва записването на приетите деца. Срокът е до 17 ч. на 27 май. Следващите класирания ще са на 28 май и на 4 юни.

В момента се изграждат 20 нови сгради на детски градини и ясли в различни райони на столицата. До края на година се очаква да приключи строителството на 14 от тях, като ще бъдат разкрити допълнително още над 1100 места за деца в градински групи.

Справка на bTV Новините показа, че миналата година на първо класиране в столицата над 10 хиляди деца останаха извън детските градини и ясли. Тогава имаше и технически проблем, при който системата за кандидатстване беше отворена повторно, което породи недоволство сред част от родителите.

В очакването на новини родители определиха процеса по кандидатстване като „лотария”. 

С второкласник и 3-годишно дете Надежда Манолова вече добре познава системата за общинските градини и ясли. И за двете си деца вижда надпис неприет. „Всичко е голяма лотария, кандидатстваш, пускаш си билетчето, стискаш палци и се надяваш, не си прекалено разочарован, ако не си приет, но тайно се надяваш, че ще си от малкото избраници”, казва тя.

Ако не приемат дъщеря ѝ в общинска градина ще трябва да продължи с частната.

Най-голям недостиг на места има в районите „Красно село”, „Витоша”, „Триадица”, каза кметът на столицата.

От 1 април компенсациите са 372 лв. и се отпускат за деца над 3-годишна възраст, които не са приети в държавна детска градина, записани са в частно заведение и не са получили от общината си друго равностойно място.

В строеж са 20 детски градини, като 14 от тях местната власт очаква да бъдат готови до края на тази година. С тях ще бъдат разкрити допълнително още над 1100 места за деца в градински групи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!