След като учител от професионалната гимназия "Асен Златаров" в Шумен почина от коронавирус училището очаква да премине на онлайн обучение.

С нови правила на МОН в червените и оранжевите COVID зони вече има възможност, отделни училища да преминават на дистанционно обучение.

Снимка: btvnovinite.bg

Досега за подобно решение трябваше да бъдат изпълнени серия от критерии за цялото населено място.

С много учители в отпуск, но без нужните 20% ученици със симптоми училищата в Търговище няма как да затворят. Второ основно училище обаче сега е на дистанционно обучение. Още преди официалната заповед на министъра.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много бързо стана. В 13:00 ч. направихме съвета и вече към четири заповедта стана факт и успяхме да уведомим родители и ученици, какво предстои в следващия ден“, казва Анета Куманова, директор на 2-ро ОУ в Търговище.

Ученици и 12 преподаватели са под карантина или заболели.

„Вече училищата, смятам, имат готовност, създадените профили от страна на МОН в платформата edumon.bg, изключително много облекчи нашето бързо преминаване”, казва Куманова.

Областите, за които важат новите правила са 20. Директорите могат да поискат онлайн обучение само ако имат и повече отсъстващи заради вируса.

Снимка: btvnovinite.bg

Приоритетно дистанционно ще учат гимназистите, после децата между 5-и и 7-и клас, а най-малките - само в краен случай.

„Това не отменя отговорността за централно управление на кризата, но в момента все още подходът, политиката ни е да има максимум присъствено обучение. Училищата не могат да бъдат и не трябва да бъдат първа жертва на страховете и психозата ни“, смята образователния министър  Красимир Вълчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„На директорите се слага една доста голяма отговорност, защото все пак ние не сме специалисти и не може да сме 100% сигурни, че дете отсъства поради някаква болест или просто не му се ходи на училище“, казва Огнян Халембаков, директор на 77 ОУ "СВ. св. Кирил и Методий" в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът и учителите на малкото училище във Филиповци все пак приветстват идеята и най-вероятно също ще преминат онлайн.

Пред компютъра учат 1,2 процента от учениците у нас. Но от МОН не допускат да се стига до нулева година.